Web Development & SEO WEBart

Άρθρα » General

Η δύσκολη ζωή στο διαδίκτυο μέρος Β' "malware"

Views: 7851 31 Μαρτίου 2014
Η δύσκολη ζωή στο διαδίκτυο μέρος Β' "malware"

Τι πρέπει να προσέχω κατά την περιήγησή μου στο διαδίκτυο;

malware

Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τους χρήστες των υπολογιστών στο διαδίκτυο σήμερα (μαζί με τους ιούς). Τα αποτελέσματα από αυτού του είδους τη μόλυνση, είναι η κατάληψη του browser σας, η κατευθυνόμενη αναζήτηση, το σερβίρισμα διαφημίσεων, η παρακολούθηση των ιστοσελίδων που επισκέπτεστε κλπ. Τα malware προγράμματα είναι συνήθως κακογραμμένα και συνήθως κάνουν τον υπολογιστή σας εξαιρετικά αργό και ασταθή.

Στην προσπάθειά σας να τα απεγκαταστήσετε (όταν γίνει αντιληπτή η δράση τους) αυτά καταφέρνουν να εγκατασταθούν και πάλι ή να κρυφτούν βαθιά μέσα στα τα Windows, πράγμα που τα κάνει πολύ δύσκολο να καθαριστούν.
Η μόλυνση πραγματοποιείται κατά την εγκατάσταση άλλων προγραμμάτων, που μεταφέρουν τέτοιου είδους κώδικα (όπως το kazaa) και δυστυχώς η απαλλαγή δεν είναι τόσο εύκολη όσο η μόλυνση, καθόσον ο κώδικας malware έχει την τάση να πολλαπλασιάζεται. Το κακό είναι οτι τα anti-virus προγράμματα παρέχουν μικρή ή καθόλου προστασία.

Ανάλογα με τη δράση τους τα malware προγράμματα διακρίνονται σε: adware, spyware, hijackers, toolbars (γραμμές εργαλείων) και dialers.

Adware

Όπως φαίνεται και από το όνομά τους έχουν διαφημιστικό χαρακτήρα και η αποστολή τους είναι να εμφανίζουν διαφημίσεις στην οθόνη σας με διάφορους τρόπους όπως pop-ups, διαφημίσεις ενσωματωμένες σε προγράμματα, διαφημίσεις που τοποθετούνται πάνω από διαφημίσεις που συναντούμε σε ιστοσελίδες κλπ. Το pop-ups αυτά δεν πτοούνται από τα "anti-spam μέτρα" που μπορεί να πάρετε και ακόμη δεν εξαρτώνται από το αν έχετε κανν ανοιχτό τον Internet Explorer. Μπορούν να εμφανιστούν όταν παίζετε ένα παιχνίδι ή γράφετε ένα έγγραφο ή ακούτε μουσική κλπ.

Spyware

Τα προγράμματα αυτά εκτελούν κατασκοπευτική αποστολή, αποστέλλοντας πληροφορίες από τον υπολογιστή σας σε κάποιον άλλο. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να αφορούν διευθύνσεις των ιστοσελίδων που επισκέπτεστε ή τις αναζητήσεις σας αλλά και στοιχεία που πληκτρολογείτε σε φόρμες στον Internet Explorer ή τα ονόματα των αρχείων που κατεβάζετε. Επίσης μπορεί να αναφέρουν (μετά από αναζήτηση στο σκληρό σας δίσκο) τα προγράμματα που έχετε εγκατεστημένα, το περιεχόμενο του βιβλίου διευθύνσεων e-mail που έχετε στο Outlook (συνήθως για να πουληθούν σε spammers), ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με ή στον υπολογιστή σας όπως το όνομα, το ιστορικό του browser σας, ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς πιστωτικών καρτών, καθώς και τον αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνσή σας. Φρίκη έ;

Hijackers

malware: hijackers

Τα hijackers (αεροπειρατές) αναλαμβάνουν τον έλεγχο διαφόρων τμημάτων του web browser σας, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής σελίδας, των σελίδων αναζήτησης ή και τη γραμμή αναζήτησης. Μπορούν να σας ανακατευθύνουν σε συγκεκριμένες περιοχές ή να σας ανακατευθύνουν στη δική τους μηχανή αναζήτησής όταν επιχειρείτε μια αναζήτηση. Τα hijackers στοχεύουν αποκλειστικά τον Internet Explorer, μάλλον λόγω του ότι έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

Δείτε στην εικόνα δεξιά ένα παράδειγμα, όπου η συνεχής εμφάνιση αυτής της αυτόκλητης οθόνης που βλέπετε, εντελώς "καλοπροαίρετα", βοηθάει και δίνει λύσεις. Και άντε βρες τώρα πως να απαλλαγείς...

Toolbars

Οι toolbars, άλλες φορές χρήσιμες και άλλες φορές εκνευριστικές, εγκαθιστώνται στον Internet Explorer ώστε να παρέχουν πρόσθετη λειτουργικότητα, όπως φόρμες αναζήτησης ή pop-up blockers. Τα πιο γνωστά παραδείγματα αποτελούν τα toolbars των Google και Yahoo!. Η εγκατάσταση των toolbars "περνάει" μέσα από την εγκατάσταση άλλων προγραμμάτων και συνήθως με τη συγκατάθεσή μας. Ακόμα και με τον τρόπο που συγκατατίθενται οι περισσότεροι "ναι σε όλα", μη προσέχοντας τα στάδια εγκατάστασης και τα "ΟΚ" που πατούν.

Μπορεί για παράδειγμα, εγκαθιστώντας το "ICQ" να βρεθούμε αγκαλιά και με την ICQ toolbar (και με το ICQ search) και αυτό επειδή κατά την εγκατάσταση λέγαμε "ναι σε όλα"

malware: toolbars

Πάντως, κάθε toolbar που είναι εγκατεστημένη με ύπουλο τρόπο εμπίπτει στην κατηγορία των malware.

Dialers

Να το αναφέρουμε για ιστορικούς λόγους, δεδομένου οτι αυτού του είδους τα malware έδρασαν σε προηγούμενες εποχές κατά τις οποίες οι συνδέσεις Internet ήταν diap-up συνδέσεις. Τα προγράμματα αυτά, όντας εγκατεστημμένα, διέκοπταν τη (φθηνή) σύνδεση με τον παροχέα μας πρόσβασης στο Internet και ξανασυνδέονταν τηλεφωνικά με servers στο εξωτερικό συνήθως, με αποτέλεσμα να φουσκώνει ο λογαριασμός των τηλεφωνικών μας συνδιαλέξεων.

Malware επίλογος

Μη σας καταλάβει πανικός με όσα διαβάσατε παραπάνω. Το σίγουρο είναι οτι "την έχετε πατήσει" ή "θα την πατήσετε".  Αυτός είναι ένας κανόνας χωρίς εξαιρέσεις. Δεν έχει σημασία αν είσαστε άπειροι ή έμπειροι.

Πάντως, αν συμβεί και σε σας, βρείτε κάποιο φίλο που δείχνει να είναι "ειδικός" ή δοκιμάστε μόνοι σας με κάποιο εργαλείο σαν το Malwarebytes Anti-Malware.

Διαβάστε επίσης

210 6034122